На 92-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов. Това

...
На 92-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов. Това
Коментари Харесай

Почина Михаил Горбачов

На 92-годишна възраст умря първият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов. Това оповестиха във вторник от Централната клинична болница (ЦКБ), представени от ТАСС.

" Михаил Сергеевич Горбачов умря довечера след тежко и дълготрайно боледуване ", гласи сбитото известие.

През последните години той влиза няколко пъти в болница за интервенции и лекуване. 

Припомняме, че през декември предходната година, Горбачов разгласи, че руските управляващи първоначално са подценили мащаба на проблемите на междуетническите връзки в Съветския съюз и нуждата от неговото възобновяване.

Страната можеше да бъде избавена дори след преврата през август 1991 година благодарение на основаването на Съюза на суверенните страни, разяснява той пред ТАСС в събота. " Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите връзки, връзките сред центъра и републиките. Не стигнахме незабавно до заключението, че съюзът би трябвало да бъде възобновен ".

Според него задачата на управляващите на Съюз на съветските социалистически републики е била " да се сътвори същинска федерация с действителен суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от пълномощията ".

Горбачов е притежател на Нобелова премия за мир за 1990 година

През 2020 година, по случай 90-годишнината си, той означи, че счита престройката за основното дело на живота си.

Политиката на Горбачов довежда до края на Студената война и раздробяване на Съветския съюз.

В приветствена депеша за 90-годишнината му, президентът Владимир Путин назова Горбачов  " невероятен " политик, който оказа помощ за смяна на международната история.

" По право вие принадлежите към плеядата от ярки и невероятни хора, изключителни държавници на нашето време, които са оказали огромно въздействие върху хода на националната и международна история ", написа Путин в поздравлението на Кремъл.

Той хвали Горбачов за " силата и креативния капацитет ", като отбелязва, че някогашният руски водач е зает с филантропични и други планове.

Путин и Горбачов имаха комплицирани връзки. През годините Горбачов подлагаше на критика някогашния сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), само че и го хвалеше за постоянното развиване на Русия.

В предходната Путин съобщи, че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики е " най-голямата геополитическа злополука на века ".

Миналата година Горбачов критикува в изказване американската арогантност след Студената война. 

След като американците оповестиха победа в Студената война, те станаха прекомерно самоуверени и решиха да изградят чисто нова империя под прикритието на НАТО, разяснява някогашният руски президент Михаил Горбачов.

Говорейки пред РИА Новости, Горбачов упрекна Вашингтон, че е станал прекомерно нахален след рухването на СССР през 1991 година, предполагайки, че Вашингтон се е увлякъл от " триумфалистките настроения на Запад ".

" Съединени американски щати станаха прекомерно арогантни, самоуверени и едроглави ", сподели той. " Те оповестиха победа в Студената война. Ние дърпахме света дружно отвън борба, от нуклеарна конкуренция. Но вместо това т. нар.  " спечелили " взеха решение да изградят нова империя ".

През януари тази година, шестима литовци, изгубили родственици по време на репресиите на Москва против устрема за самостоятелност на прибалтийската страна, заведоха дело против някогашния руски началник. 

Групата предприе правосъдни дейности 31 години от деня след нападението през януари 1991 година, при което починаха 14 цивилни и бяха ранени над 700 души.

През 2019 година литовски съд осъди десетки публични лица от руската ера за военни закононарушения, само че прокуратурата на страната отхвърли да проверява Горбачов, който беше на власт по това време.

Отказът разгневи тези, които търсят правдивост за репресиите.

В гражданското дело се показва, че Горбачов е имал надзор над руските военни, но не е спрял " интернационалното закононарушение " против литовци, търсещи независимост след 50 години руска окупация.

Отношенията сред Русия и Литва, 2,8-милионна страна, са обтегнати след оповестяването на независимостта и изключително след присъединението на прибалтийската страна към Европейския съюз и НАТО през 2004 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР